PRVA PRIČEST U BRODARICI

 

20. svibnja 2001.  primili su svetu pričest u Brodarici ovi prvopričesnici: Ivan Banovac, Josip Banovac, Niko Baraka, Marija Bumbak, Matea Čović, Antonio Glavaš, Dominik Jakoliš, Lana Jaram, Kristijan Jurić, Filip Krečak, Matea Kušen, Marina Mamić, Ivan Milutin, Ivona Milutin, Dino Mučić, Marita Mučić, Dino Perić, Mario Prebanda, Ivan Španja, Lucija Luša, Ive Tudić, Karmen Milutin, Frančeskina Španja, Petra Žižić, Matea Žižić, Martina Menđušić, Šimun Baković, Antonija Kundid, Nikolina Vučić Marija Jakelić, Jere Silov i Renata Bilobrk.

Prvopričesnike je pripremala s. Alojzija Pejić.

Čestitamo našoj maloj braći. Pozivamo njih i njihove roditelje na sudjelovanje u slavlju Svete Mise svake nedjelje.

 

 

KRIZMA U KATEDRALI   

 

 

 

 

Msgr. Ante Ivas je podijelio sakramenat sv. Krizme  tridesetorici krizmanika župe Krapanj-Brodarica. To su: Antonio Antić, Mara Brčić, Katarina Curavić, Marin Dundović, Marko Garma, Josip Grcić, Anita Klarendić, Jure Kulazo, Martina Luša, Ana Milutin, Branka Milutin, Marija Paić, Anita Pulić, Krešimir Skorić, Lučana Španja, Katarina Vatavuk, Ivana i Rade Aleksa, Ivana i Toni Ban, Goran Burazer, Marko Jurić, Nikolina Jurić, Loraine Gović, Marijana Tanfara, Ana Curavić, Tina, Gović, Marijana Gović, Ivana Meić, Roko Čiklić i Renata Belak. Čestitamo našoj mladoj braći na zrelosti primanju dara Duha Svetoga. 

 

  Ana Šimić

 

Pet krštenja u Krapnju i Brodarici.  

Za Duhove u našoj župi imali smo pet krštenja. Četiri u Brodarici: Ana Šimić, Anđela Španja, Julia i Gregor  Rak. U Krapnju Marko Tanfara. Čestitamo našim najmlađim članovima da su postali Kristovi vjernici. Njihovim obiteljima hvala za obnovu Lijepe naše Domovine jer su izabrali život.

 

Krštenje u Brodarici.

 

10. lipnja 2001. u Brodarici je primila sakramenat krštenja Filomena Božović kćerka Velibora i Iris r. Vojković. Kuma je bila Nikolina Pilić.  Čestitamo našoj najmlađoj krštenici. Njenim roditeljima hvala za obnovu Lijepe naše Domovine jer su mladi izabrali život.

 

Iz Biltena “Obavijesti” župe Krapanj Brodarica

 prosinac 1999. do prosinca 2000.

 

Za Božić smo se pripremili duhovno kroz četiri tjedna. Imali smo pokorničko bogoslužje. U posljednju nedjelju došašća nastupile su kandidatice i novakinje sestre iz Danača izvevši prigodnu predstavu. Predstavile su sestre Franjevke od Bezgrešnog začeća u Dubrovniku, njihov rad sa starijima, bolesnima, djecom u vrtiću, župi i bolnicama.

Božićni dani su prošli svečano i mirno. Fra Andrija Vlašić je predvodio misno slavlje na Krapnju i mijenjao fra Franju Zeleniku koji je pošao za ispomoć u Australiju kod svog kuma vel. Mate Križanca. Pomagao je blagoslivljati kuće i na Brodarici. Za Božić je bio s nama naš bogoslov fra Plamenko Nosić.

 

11. siječnja 2000. održan je sastanak definitorija naše Provincije. Dolazak i primanje generala našeg reda, vizitacija i održavanje kapitula Provincije.

Naš je provincijal obavio redovnu vizitaciju u 20. veljače 2000. i predvodio sv. mise u nedjelju u 10,30 i 11,45 sati.

Fra Miro Bustruc je vodio kao pučki misionar korizmenu duhovnu obnovu 25. ožujka 2000.

 

Pokrenuli smo na razini dekanata za Uskrs «Vijesti rogozničkog dekanata» listić za svaku nedjelju, koji je prestao izlaziti nakon 15 brojeva zbog manjka sponzora i novog rasporeda osoblja.

 

Četvero naših mladi sudjeluje na susretu mladih u Rijeci 29. travnja.

 

6. svibnja 2000. s. Silvana Skorić iz Zagreba sestra imala je niz predavanja za mlade, pričesnike, krizmanike i njihove roditelje. Pomagala joj je s. Imelda.

 

KUD «Spužvar» nastupa tradicionalno u Metkoviću a naši stari crkveni pjevači u Zatonu.

 

Vel. Mirko Mihalj predvodi 10-ti od trinaest utoraka i snima prilog za «Mir i dobro»

 

Majčin dan. Imali smo Euharistijski dan klanjanje i u našoj crkvi u Brodarici bio je izložen «Jubilarni križ» naše biskupije od K. Hraste. Jubilarni križ. Mišljenja su različita. Sv. Frano je molio ispred dvije prekrižene grane. Ovaj križ je veliki dar našoj biskupiji. Dva drveta masline pozivaju na mir i pomirenje. Svima preporučamo moliti molitvu ispred Jubilarnog križa: “JUBILARNI KRIŽ, U KOJI JE UREZAN OTISAK KRISTOVA TIJELA, ZNAKOVITO POZIVA VJERNIKE DA OSTAVE NA NJEMU SVOJ VLASTITI OTISAK KAO PEČAT PREDANJA BOGU.” (Msgr. Ante Ivas, šibenski biskup). Jubilarni križ napravljen je od stare masline, ima u sebi “otisak” Isusov… Isus je u križu utisnuo sebe, svoje djelo…, ostavio nam je svoj otisak: “u križu je spasenje i uskrsnuće naše…” – Mi smo danas pozvani u križu našega svijeta, naroda, obitelji, Crkve, našega društva i vremena…”utisnuti” svoj lik, ostaviti svoj trag… svoj otisak… Tako doprinosimo i surađujemo s Kristovim spasenjem čovječanstva i vremena… danas. Ovdje pred križem donesimo konkretne odluke i djela.

“Draga mladeži, idite u susret Isusu Spasitelju! Ljubite ga i klanjajte mu se u Euharistiji! On je nazočan u svetoj misi koja sakramentalno uprisutnjuje žrtvu na Križu. On dolazi u nas u svetoj pričesti i ostaje u svetohraništima naših crkava jer je naš prijatelj, prijatelj svih, osobito vas mladih, tako potrebnih pouzdanja i ljubavi”. Poručuje Sveti Otac Ivan Pavao II.

Našim majkama u slavlje Majčinog dana priredili smo koncert na kojemu su nastupili s pjevanjem: OŠ Brodarica, Sv. Mihovil – muški zbor iz Šibenika, Sv. Nikola iz Tribunja – ženski zbor, KUD «Spužvar» i naš crkveni zbor. Svako dijete je donijelo po jednu ružu koju smo tradicionalno već treću godinu za redom dijelili majkama na kraju koncerta druge nedjelje svibnja.

 

Duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda Provincije sv. Jeronima za srednju regiju Zadar - Šibenik u Franjevačkom samostanu Krapanj bila je od 20. do 21. svibnja. s temom: Jubilej 2000. EUHARISTIJA. Voditelj duhovne obnove bio je fra Franjo Zelenika i Fra Petar Odak, gvardijan sv. Frane iz Šibenika.

 

25. 05. 2000. g. U 19 sati svečano je predstavljen prvi učenički list ˝Spužvica˝ OŠ Brodarica. Kao počasna gošća bila je Slavica Vlahov, rodom iz Šibenika ili bolje Prvić Luka Šepurina, pa je to ujedno bila i pjesnička večer. Neki su učenici recitirali njene pjesme, te joj je publika postavljala raznorazna pitanja. Na kraju večeri gospođi Slavici Vlahov svečano je uručen prvi primjerak učeničkog lista ˝Spužvica˝.

 

Kviz

Naši su ministranti sudjelovali na ministrantskom kvizu i u nogometnom natjecanju. Na oba natjecanja su osvojili drugo mjesto.

U kvizu je sudjelovalo 8 grupa po pet ministranata ili ministrantica. Kviz se sastojao od pismenog i usmenog djela. Tema kviza su: Bog-Otac, Bog-Sin, Bog-Duh Sveti, Euharistija i pomirenje. U usmeni dio su ušle ekipe iz Dobropoljane s Pašmana (osvojili su prvo mjesto), Zadra (treće mjesto) i Krapanj-Brodarica (drugo mjesto). Naša druga ekipa u ukupnom poretku osvojila je u pismenom djelu četvrto mjesto. U nogometu su Split Poljud osvojili prvo mjesto a naši Krapanj-Brodarica drugo mjesto. Na natjecanje u Zadar išla je naša muška ekipa. Nakon ovog natjecanja slijedilo je finale u Karlobagu gdje su nastupile po dvije ekipe iz svake franjevačke Provincije.

 

Prva Pričest

U ovoj svetoj i milosnoj godini Velikog Jubileja Crkve poziva svoje vjernike na povratak izvorima naše vjere, kako bi postali svjesniji značenja svete Euharistije, prema kojoj je usmjerena sva crkvena djelatnost. Radujemo se stoga što je ove nedjelje Gospodnjem stolu pristupilo trideset novih članova. To su naši dragi prvopričesnici. Oni su, naime u nedjelju 28. svibnja primili prvu svetu Pričest, a uoči nje i prvu svetu Ispovijed. U prekrasno okićenoj crkvi prepunoj vjernika, u svečanoj odjeći sa svijećama u rukama, s pjesmom i molitvom na usnama,, pristupili su Oltaru praćeni ganuti osmjesima svojih najbližih. Oni su Kristu prikazali svoje darove, izričući najiskrenije i najtoplije zahvale i molitve, njihove su pjesme i recitacije uveličale sv. Misu, njihove su sklopljene ručice bile najljepši ures crkve. Veliku je svečanost uveličao svojom pjesmom crkveni zbor predvođen s. Alojzijom, a svaki je značajni trenutak slavlja zabilježen okom kamere i zaustavljen fotografskim aparatom za trajnu uspomenu.

 

Dana 29. svibnja 2000. g. Održao se u OŠ Brodarica prvi dan škole i Dan državnosti R Hrvatske. Sudjelovali su učenici od prvog do osmog razreda i naravno zbor OŠ Brodarica. Učenici od prvog do četvrtog razreda su pjevali pjesme, dok su se učenici od petog do osmog razreda natjecali u kviz. Bile su dvije grupe A i B, a pobijedila je grupa A, odgovarajući na pitanja. Pobjednicima su uručene diplome, a dijelile su se lente najboljim učenicima po jedna iz svakog od prvog do osmog razreda. Nagradu su dobili i oni koji su školu najbolje predstavili na natjecanjima u Gradu Šibeniku Županiji Šibensko Kninskoj. Na kraju svega ravnatelj gosp. Šime Smolić se svima zahvalio, te čestitao Dan Državnosti Republike Hrvatske.

 

Isti dan su u Krapnju na misi u 9,30 sati primili Prvu sv. Pričest u prekrasno uređenoj crkvi četvero prvopričesnika iz Krapnja. Svetu Misu i prvopričesničko slavlje mjesto odsutnog gvardijana fra Frane Zelenika predvodio je p. Krešo Djaković, S. I. iz Zagreba. Pod misom su pjevali domaći zbor i Akademski zbor bazilike Srca Isusova ˝Palma˝ iz Zagreba. ˝Palma˝ se nalazila u gostima. Nastupili su još u Katedrali sv. Jakova u Šibeniku i Murteru. Za prvopričesnike i goste roditelji su priredili obiteljsku zakusku u blagovaonici Franjevačkog samostana Krapanj.

 

Franica (Frana) i Joso Tanfara proslavili su 70 godina bračnog zajedničkog života. Proslavili su oni sve: srebreni, zlatni, dijamantni a ovaj 70-ti je platinasti. Bili su mnogi na ovom slavlju. Naša “Slobodna Dalmacija” kaže da svibanj mjesec nije pegulast. Dokaz za to su ovaj bračni par koji slavi 70 godina zajedničkog života. Rodili su se Franica Frana Bergam 21, rujna 1912. a njen izabranik Joso Tanfara 5. studenoga 1914. Što je najčudnije Frana je bila starija. Naša najstarija i najrevnija trećoredica. Zagledala se u svog izabranika 16-godišnjeg Josu. Tko kaže da takve ljubavi ne traju? Zajednički su rodili dva sina i dvije kćeri a njihova djeca petero unučadi i četvero praunučadi. Svi Krapljani znaju ovaj ugledni par. Bili sretni i živjeli stotinu lita a može i više do Božje volje.

 

Krizmanici župe Krapanj-Brodarica. Sv. Krizmu je imao 10. lipnja 2000. generalni vikar Šibenske Biskupije Don Dominik Škevin. Krizmao je 39 krizmanika. Uz mnoštvo vjernika, krizmanike, kumove i roditelje nazočnih na Misi krizme, koncelebrirao je i susjedni župnik Don Ivica Boko.

 

Susret ministranata u Karlobagu.

Naši ministranti su se natjecali na međuprovincijskom natjecanju. Sudjelovali su ministranti iz Franjevačkih provincija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dana 19. lipnja 2000. Ministranti iz Provincije sv. Jeronima krenuli su u Karlobag na finalno ministrantsko natjecanje. Natjecanje je trajalo dva dana. Ostalo vrijeme ministranti su proveli družeći se i posjećujući mjesta: Zadar, Karlobag, Rijeku, Pulu, Pazin, Rovinj te mali samostanski franjevački otok Košljun.

Rezultati natjecanja u kvizu znanja su četvrto mjesto od devetnaest ekipa te prvo mjesto u nogometu. Zahvaljujemo našem Fra Tomislavu ovogodišnjem mladomisniku na velikoj brizi oko ministranata.

 

Euharistijski kongres rogozničkog dekanata proslavljen je 24. lipnja 2000. u 19 sati. Euharistijsko slavlje predvodio je naš dekan Don Roman Skorin a propovijedao naš biskup msgr. Ante Ivas. Biskup je nakon propovjedi žurio na otvorenje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibenik.

Bilo je lijepo, vruće i nezaboravno. Sudjelovali su vjernici iz župa Primoštena, Primoštena Stanova, Grebaštice i Krapnja-Brodarice sa svojim svećenicima: Don Romanom Skorin, Don Ivom Babačić, Don Ivicom Bokom, fra Šimom Škibola i fra Dragom Ljevar. Hvala Primoštencima na lijepom prijemu, svećenicima, vjernicima u narodnim nošnjama, nositeljima darova kruha i vina i svima koji su se trudili da ovaj dan Euharistije što svečanije proslavimo.

Poslije mise slijedila je procesija s presvetim po mjestu Primošten. Izrečena je i molitva posvete Euharistijskom Isusu. Svi su ostali u bratskom blagovanju prinešenih kruhova nakon obreda.

Gospa od Anđela je obilježena svečano misom u crkvi u Krapnju i procesijom s brodovima po moru. Bilo je više svećenika i časnih sestara.

 

Fra Drago je mijenjao u kolovozu našega fra Stipu Nosić u Njemačkoj a u Brodarici su mijenjali Fra Dragu Fra Ante Kekez, fra Tomislav Hrstić, fra Ante Budimir, fra Franjo Zelenika i don Ivica Boko.

Fra Franjo Zelenika je pošao u Dubrovnik na novu dužnost koncem kolovoza a na njegovo je mjesto došao naš dični dugogodišnji gvardijan iz Kraja fra Ivan Lelas.

 

10. rujna 2000. hodočašće u Katedralu rogozničkog dekanata bilo je vrlo lijepo s barjacima, narodnim nošnjama, velikim brojem vjernika i procesijom. Biskup je pohvalio da smo bili najbrojnija dekanatska skupina.

 

Fra Ivan Lelas je mijenjao više od mjesec dana župnika u Grebaštici. Lijepo se uklopio među susjedne kolege i rado ide kad god to vremenski uvjeti dopuštaju: u Tisno, Jezera, Ražine, Kaprije… već gdje treba izvan našeg samostana i župe.

 

14. rujna 2000. Podignut je novi križ na novom groblju darom gosp. Jerke Šumera i Ive Svirčić. Križ je blagoslovio propovjednik don Emil Bilaver, župnik iz Obrovca, poslije mise i križnog puta po Krapnju. Tako smo obilježili ovu 2000.-tu godinu.

Gospa od Zdravlja je proslavljena svečano trodnevnicom – predvodio je fra Ivan Lelas. Jutarnjom misom i blagoslovom zastave barjaka Gospe od Zdravlja. Misu je predvodio graditelj nove crkve Srca Isusova na Baldekinu don Marinko Mlakić. Popodne je propovijedao don Hrvoje Kolak, župnik iz Ljubitovice. Naša djeca OŠ Brodarica izveli su igrokaz s pjevanjem pod vodstvom: prof. Gordane Palada, prof. Elijanom Trutin, s. Dominike i s. Alojzije. Ovaj igrokaz izveden je povodom 30 –te obljetnice proglašenja sv. Nikole Tavelića i u crkvi sv. Frane u Šibeniku 13. studenoga.

 

Sv. Nikolu biskupa i ove godine su djeca nestrpljivo dočekala. Djeca OŠ Brodarica izveli su igrokaz «Nikola dolazi» s prekrasnim pjevanjem. Roditelji i mnogi sponzori darovali su darove. Bilo je u Brodarici podijeljeno preko 300 darova, Krapnju 20.

Djeca Žaborića su izvela igrokaz od Mire Preisler: «Mamina crvena cipelica». Podijeljeno preko 60 darova.

Don Andrija Vrane voditelj je zajednice “Kursiljo” – mali tečaj, gdje su uključene velike grupe preuzeo je na 30 godina naš samostan u Krapnju. Ugovor je potpisao naš Provincijal fra Bernardin Škunca

 

Radovi na Krapnju:

Fra Franjo Zelenika je izveo jako puno radova u samostanu o kojima smo već pisali a u ono vrijeme kada je bio u Krapnju nije mirovao. Nakon povratka iz Australije pristupio je obnovi krovišta sakristije (vrijednost rada je preko 10.000 DM). Stavio je nove oluke na krovištu oko gusterne i bračkim kamenom popločao prostor oko gusterne u vrtu. Sedamdesetak sjedalica i 8 stolova s Brodarice prenijeli smo u Krapanj. Zamjena fra Ivice Strčića i odlazak na novu dužnost prekinula je njegov zanos za obnovom ovoga našeg dragocjenog bisera kojega smo poklonili na 30 godina. Novi korisnici «Kursiljo» su prezidali bivši sanitarni čvor i podigli plastenik koji se ne uklapa u ambijent. Ljudi od struke se hvataju za glavu i pitaju gdje ste vi?

 

Radovi na Brodarici:

Produžili smo garažu za četiri metra i proširili za osam metra. Podigli krov na garaži u sklopu koje smo počeli uređivati uz postojeći još jedan sanitarni čvor. Izvadili smo dva elektrostupa iz dvorišta crkve i ukopali kablove u zemlju. Pošta je postavila govornicu. Prostor oko crkve smo oplemenili s malim vrtovima uza zid ograde u koje smo posadili ruže i drugo cvijeće za potrebe crkve. Naša braća iz Voštarnice fra Andrija, fra Ante i fra Tomislav su nam darovala svoj stari razglas za crkvu.

 

Radovi u Žaboriću

Fra Stipe Nosić je darovao 140 sjedalica i stolova 10-ak, Ivica Šelo i gos. Werner još 80-ak za crkvu u Žaboriću. Crkva je u 1999. dovršena u grubim radovima: stavljen krov (drvenarija je dar Drva iz Kupresa a crijep je darovao Bramac), prozori i vrata su skovani od dasaka. Saliven je zvonik iz armiranog betona, ožbukan a na vrh je stavljena piramida od aluminija (dar Elemesa TLM). Misu govorimo u ovoj novoj nedovršenoj crkvi sv. Ane od Božića 1999. Imali smo prvi puta na misi preko 150 osoba. U ovoj 2000. godini priključili smo vodu, struju, dobili elektro i vodovodnu instalaciju na dar od dvoje dobročinitelja, vratili dug 30.000 DM i ispred crkve poravnali teren (svi radovi su u vrijednosti 10.000 DM). Stavili smo na pod od betona tepih da ljudima nije hladno i da je lakše čistiti. Stari razglas iz Brodarice postavili smo u Žaboriću. Fra Alfons je darovao postaje križnog puta. Fra Augustin Vlašić je darovao misal i dvije misnice. 

fra Drago Ljevar 


Author information drago.ljevar@si.tel.hr
Copyright © 2001  Župa Krapanj - Brodarica. All rights reserved.
Revised: srpanj 03, 2001 .